Nyheter

2022-10-03

Den uiguriske poeten och författaren Perhat Tursun får 2022 års Tucholskypris som delas utan av Svenska PEN på Fängslade författaren dag 15 november 2022.


Motiveringen lyder:

"För sin starka röst för fri litteratur, oavsett kulturella tabun eller etniskt-politiskt förtryck, som på ett självklart och djupt berörande sätt gestaltar mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv.”

Perhat Tursun har sedan 1990-talet varit en litterär och kulturell förebild bland uigurer. Han har av vissa kallats den viktigaste modernistiska uiguriska författaren. I sina dikter, noveller och romaner har han ofta experimenterat språkligt och inte tvekat att utmana konservativa idéer. Perhat Tursun försvann i början av 2018, och 2020 rapporterades att han fått 16 års fängelse på oklara grunder. Prisceremonin kommer att hållas i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november.

– Situation för uigurerna är mycket oroande. Den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. PEN har länge följt situationen för uigurer och engagerat sig i Perhat Tursuns fall, säger Jesper Bengtsson, Svenska PEN:s ordförande.

– Perhat Tursun är en litterär ikon bland uigurer. Hans sextonåriga fängelsestraff är lika absurt som tillvaron för huvudpersonen i hans roman The Backstreets. Tucholskypriset ger röst till honom och andra fängslade och förtryckta uigurer. Fredrik Fällman, vice ordförande Fängslade författares kommitté.

Fiender

De är – fiender.

Det finns inget avtal mellan dem,

de går i rakt motsatt riktning.

Vägen är lång men en dag

dyker de upp på samma punkt

för att jorden är rund.

Den som går mot det absoluta mörkret

och den som går mot ljuset, vänder ej tillbaka.

Men det kommer att finnas en dag

då de dyker upp i samma tid

för att historien är lika rund.


Fler nyheter

2022-10-03 - Perhat Tursun får Tucholskypriset från Svenska PEN 2022

2022-05-31 - Sayragul Sauytbay fick människorättspris

Narin förlag  Mälarvyn 5  178 40 Ekerö 0735-710277  info@narinforlag.se