Ny upplaga i slutet av april
Paul Hattaway - Broder Yun
Den himmelske mannen

Broder Yun – även kallad Den himmelske mannen – är en evangelist präglad av den underjordiska kyrkan i Kina som lider under svår förföljelse. Hans vittnesbörd är fyllt av tro, motstånd och mirakler. Det är berättelsen om hur Gud tog en ung, svältande kinesisk pojke från en fattig by i Henan och använde honom till att predika evangeliet om Jesus Kristus för sitt folk. Han blev en av ledarna i den snabbt växande husförsamlingsrörelsen i Kina.
Under många år satt han fängslad för sin tro och utsattes för svår tortyr, men Gud förde honom ut ur fängelset på ett mirakulöst sätt. Numera lever han i exil i Europa och reser som talesman för den kinesiska missionsrörelsen Back to Jerusalem. Genom sin frimodiga tro inspirerar han oss och utmanar oss i vår bekvämlighet.
Hans vittnesbörd är en stark påminnelse om att Gud är samma Gud idag som han var på den första församlingens tid. Även om Yuns berättelse har några år på nacken är tyvärr den brutala förföljelsen lika aktuell idag. Läs, låt dig fascineras, men låt framför allt hans vittnesbörd leda dig in i en djupare kärlek till Herren och till förbön för de trossyskon som lider.
Storpocket. 264 sidor. 149 kr + porto
Wilgot Fritzon
Resan till Kina förnyade min tro

Mellan 1979 och 2008 gjorde Wilgot Fritzon i tjänsten för Slaviska Missionen/Ljus i Öster 15 resor till Kina och kom hem med inspirerande, ofta dramatiska berättelser om möten med kristna bland kineser och minoritetsfolk, i husförsamlingar och i Tre-självkyrkor. Resor upp på Tibets höjder och ut till uigurer i Xinjiangs öknar och till det matriarkaliska Mosofolket i Yunnanprovinsen.
Författaren reser med öppna ögon och ett öppet hjärta och får personligen möta en församlingstillväxt utan dess like och vittnesbörd som förnyar den kristna tron.
”Sent på kvällen när mina krafter var helt slut kom en helt oförklarlig ändring i programmet. Var det möjligen för att Gud ville rädda mig? Vi skulle ha sovit en natt till och jag undervisat ytterligare minst en halv dag. Men nu kom ordern att omedelbart bryta upp i nattens mörker. Det bar i väg till fots över åkrarna i månens sken …”
”Efter ett par timmars bilresa kom vi till en stad och jag fick plötsligt order:
– Lämna alla väskor i bilen och följ oss. I natt får ni sova och klara er precis som ni nu är.
Väl inkommen i en lägenhet blev jag högst fundersam. Det hängde en polismössa och en polisuniform på väggen. Jo, jag hade hamnat i ett polishögkvarter!
– Var lugn, sa de. Den ansvarige här har blivit kristen, så nu rör de oss inte. Och den här familjen, där mannen är polis, är bortrest just nu ...”
Storpocket. 136 sidor. 149 kr + porto
Beställes under kontaktfliken.
Gud Autisten - Daniel Andréasson
I ett samhälle där alla förväntas passa in i samma mall och form blir vissa mänskliga egenskaper klassade som avvikande eller rent av funktionsnedsättande.
Bibeln säger att människan skapades till Guds avbild, men vissa människor får aldrig möjlighet att se sig själv i det ljuset. Den här boken förklarar på vilket sätt människor med autism är Guds avbild, men också på vilket sätt Gud blir lättare att förstå utifrån perspektivet autism.
Undrar du varför människa inte kan se Gud i ögonen?
Undrar du varför Gud ibland är tyst?
Undrar du vad det innebär att vara Guds vän?
Undrar du hur Jesus kunde bara så okänslig för människors reaktioner?
Undrar du hur Jesus kunde utstå korsets ohyggliga lidande utan att ge upp?
Öppna boken och låt dig förundras över Guds storhet, kärlek, omsorg och … autistiska egenskaper!
Storpocket. 136 sidor. 200 kr + porto
Beställes under kontaktfliken.
Vågskrift - Sirle Körvits

"Av alla sommarbär tycker jag mest om hallon. Det är något nästan mystiskt med att smaken kommer fram genom att tugga på de små röda mjuka kulorna som innehåller bär-saften. Jag brukar också smeka mina läppar med hallonet, innan jag äter det; det känns mjukt, lite hårigt och fuktigt när jag trycker bäret på mina läppar. Det är kanske för att det var så länge sedan jag blev kysst."
”Vågskrift är vågad och utlämnande och handlar om det verkliga livet. Om svek och sorg, men också om närhet, Gud och litteratur.”
Lars Narin
“En litterär dagbok, poetisk, stormig och stark.”
Elen Frings
Pocket. 88 sidor. 99 kr + porto.
Beställes under Kontaktfliken
Aldrig mer våldets väg - Brian Zahnd

Aldrig mer våldets väg är, ursäkta ordvalet, en krutdurk.
Den kommer ställa jobbiga frågor till sina läsare. Frågor vi inte kan blunda för. Ju närmare krigsrykten kommer oss, desto större är risken att vi ger upp tidigare ideal. Rädsla har den effekten. När det vi omhuldar mest hotas, blir vi defensiva och får tunnelseende. Behovet av teologisk reflektion kring icke-våld är stort i vår tid, därför blev denna bok översatt till svenska. Motivationen till boken i sig grundar sig helt på Jesus Kristus och de ord vi har av honom i Nya testamentet.
Brian Zahnd, som gjort en omvälvande resa, är din guide
till fredsstiftandets väg och utmanar oss att inte endast tro på Jesus som frälsare av enskilda individer, utan tro på hans politiska idéer om en värld grundad på kärlek och förlåtelse i stället för makt och våld. Att Guds rike kan, och ska, bryta in redan här och nu. Vågar, och vill, vi som bekänner oss till Kristus tro det när oron växer och rösterna höjs för upprustning och militära allianser? Var ligger vår djupaste lojalitet och vad får efterföljelsen kosta?
Brian Zahnd är pastor i Word of Life Church (WOLC) i S:t Joseph, Missouri och har skrivit ett tiotal böcker, av vilka När allt står i brand – tro formad ur askan (Narin förlag 2023) är den första på svenska.
Han är en tongivande röst för en evangelikal tro som söker sig vidare, bort från den nationalistiska och starkt partipolitiska form av kristendom som präglat stora delar av USA:s kristenhet.
Storpocket. 136 sidor. 170 kr + porto.
Beställes under kontaktfliken.
Longstanding
Relations in a Process of Change - The Swedish Evangelical Mission in Ethiopia
1898-2015
Staffan Grenstedt

The Swedish Evangelical Mission’s (SEM) A-plan was to reach the Oromo People in Ethiopia with the Gospel. By the cooperation of evangelical Christians from Ethiopia, Eritrea and Sweden this was made possible.
Early important pioneers were the previously freed slaves Onesimos Nesib and Aster Ganno Salbana. Their translation of the Bible and a hymnbook into the Oromo language made the Oromo people “to feel at home” in the evangelical faith.
Emmanuel Gebre Selassie and Emmanuel Abraham were two later important leaders. Their unity in the Christian faith made differences in ethnic background irrelevant.
Step by step, strong relations developed between Ethiopian evangelical Christians and the SEM missionaries in Ethiopia. A decisive step was the founding of the Mekane Yesus Church in 1959 with 20 000 members. This church has now grown to become the largest evangelical Lutheran church in the world with approximately 12 million members.
In this book you will follow the longstanding relations between Ethiopian evangelical Christians and the SEM missionaries. The relations survived dramatic external
factors such as: the Italian occupation, the two larger famines of the 1970s and the 1980s, the Ethiopian revolution, the “Red terror” with persecution of Christians and closed churches.
Rev. Dr. Staffan Grenstedt is a retired senior lecturer at the Johannelund School of Theology in Uppsala. He worked in the Mekane Yesus Church and the Ethiopian Graduate School of Theology for ten years..
.jpg)
STUDIA MISSIONALIA SVECANA CXXVI
Paperback, format 165x242 mm. 304 pages.
200 SEK + postage. Make order under Kontakt
När allt står i brand - tro formad ur askan
Brian Zahnd

När sekularisering, skepticism och cynism skakar om våra
världsbilder, hanterar kristna det på olika sätt. En del går i försvar, sätter på skygglappar och blir än mer tvärsäkra, medan andra dekonstruerar tills det inte finns någon tro kvar. Men Brian Zahnd erbjuder en tredje väg, inte en
demolering utan en renovering av tron.
Utifrån personlig och pastoral erfarenhet, ger oss Zahnd
i denna bok en inbjudan att vandra tillsammans på en resa mot rekonstruktion. I en värld som snabbt förändras och som känns alltmer inkompatibel med kristendom, ger denna bok oss ett välbehövligt hopp. En tryggare och mer grundad tro är möjlig – om den får byggas på Kristi skönhet och sanning.
”När vi ska sortera i vad som är omistligt i den kristna
tron och vad som måste överges behöver vi hjälp av någon som gått före. Brian Zahnd är en sådan lots. Somliga kommer att provoceras av den här boken, andra ska finna bröd till sin undernärda själ. Att Zahnd äntligen kommer på svenska i Thomas Arvidssons utmärkta översättning är mycket glädjande.”
Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan Linköping
Storpocket. 176 sidor. 200 kr + porto.
Beställes under kontaktfliken.
Mitt namn - Abdushukur Muhammet Qumtar
Svart eld - Perhat Tursun

Den uiguriske poeten och författaren Abdushukur
Muhammet Qumtur föddes i Kucha i Östturkestan (Xinjiang), Kina 1967. På universitet studerade han litteratur och jobbade 13 år som lärare på en högskola. Han kom som flykting till Sverige 2003. Tills nu har han publicerat nio böcker. Hans dikter har översatts till svenska, engelska, turkiska, japanska och azeriska. Abdushukur Muhammet var redaktör för diktsamlingen Natten och andra uiguriska dikter. Han är medlem av Svenska författarförbundet och
Svenska PEN och ordförande för Världens uiguriska författarförening.
Den uiguriske författaren Perhat Tursun fick 2022
Tucholsky-priset av Svenska PEN. Han kunde inte hämta det eftersom han 2018 blev förd till “Omskolningsläger” och senare dömdes till 16 års fängelse. Han föddes 1969 i Atush i Östturkestan (Xinjiang), läste vid Nationella universitetet åren 1984-1989 och fick senare en doktorsexamen i turkologi. Här är han representerad med några av sina dikter.
Jag kunde inte bryta mig loss från min dröm,
var är morgonen med glänsande blommor?
Min vår är fylld med vissna blad
vart jag än går är det iskall vinter.
Kärlek, natur, skönhet, mänsklighet och frihet har varit
huvudteman i uigurisk poesi genom tiderna. Symbolism är det mest använda stilistiska redskapet i poesin och uiguriska poeter uttrycker inte direkt sin önskan, mänskliga känslor, längtan efter frihet och hat mot förtryck, utan använder alla slags symboliska ord och metaforer i sina dikter. Till exempel: i uigurisk poesi är blommor, näktergalar och månen symboler för kärlek, morgon, gryning, sol och ljus är symboler för frihet, natt, mörker, vinter och kyla är symboler för förtryck, och stormar och havsvågor är symboler för revolution.
Storpocket. 80 sidor. 120 kr + porto.
Beställes under kontaktfliken.
Tillsammans i Guds farstu -
några utmanande tankar om för-samlingens principer
Samuel Olofsson

Tänk om den kristna församlingen här på jorden i själva
verket är en för-samling av den stora samlingen som väntar i himlen en dag. Ungefär som att våra liv på jorden är en försmak av det eviga livet. Men vad innebär det i så fall för dem som vill vara Jesu efterföljare? Och om det är så Gud har tänkt att det ska vara, vad kan vi i så fall lära av den bilden?
I den här boken utvecklar Samuel Olofsson bilden av för-samlingen som en himmelsk entré – en Guds farstu, eller förstuga som är det ursprungliga ordet. I äldre stugor var farstun ouppvärmd och det var där man tog av sig stövlar och skor, hängde av sig ytterkläderna. Kort sagt, det var där man gjorde sig redo att komma in i värmen.
Men Guds farstu är allt annat än trång. En av trons
hemligheter, som bokens författare lyfter fram, är ordet ”tillsammans”. En gemenskap där människor med sina olikheter tillåts verka tillsammans är en viktig nyckel för att fler ska hitta in i värmen.
Samuel Olofsson (född 1963) har allt sedan pojkåren strävat efter att upptäcka den kristna trons hemligheter. Och att hans medvandrare ska göra det också. I dag arbetar Samuel tillsammans med sin fru Touk i Laos där de genom organisa-tionen Touk för Livet hjälper utsatta människor att få ett bättre liv.
Tillsammans i Guds farstu är Samuels första bok.
Storpocket. 208 sidor. 180 kr + porto.
Beställes under
kontaktfliken.
SE-APG Ansgar
Eric Knutson

Det
nordiska missionsflyget började dramatiskt. En grupp norska missionärer
satt fast på Madagaskar efter andra världskriget. Det gick inte att
sända något fartyg för att hämta dem eftersom kusterna var fortsatt
minerade. Jakten på ett lämpligt flygplan startade. Planet SE-APG Ansgar
kom att göra 95 flygningar varav 54 flygningar till Afrika och 24 till
Indien och Kina under åren 1945-1950.
Mer än 1 200 passagerare
transporterats till och från de olika missionsfälten. Företrädare från
över 32 missionssamfund över hela världen har begagnat sig av Ansgar.
Efter fem år fick flygplanet andra uppgifter.
Eric Knutson har hela
sitt liv samlat på information om det flygplan med vilket han som liten
reste till Indien tillsammans med sina föräldrar.
Som filatelist har han även samlat på brev som skickades med planet till Afrika och Indien.
Inbunden. 112 sidor. 200 kr + porto.
Beställes under Kontaktfliken.
Ögonvittnet
Alexandra Cavelius / Sayragul Sauytbay

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan vara upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.
Sayragul
Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev
utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de
kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av
Kinas etniska minoriteter.
I fängelset tvingades hon arbeta med att
undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon
tillgång tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings
långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och
demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades
hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta
sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar
inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner,
utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild
visselblåsare.
Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan
2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra
Cavelius under arbetet med boken.
Inbunden. 240 sidor. 200 kr + porto.
Storpocket. 224 sidor. REA 150 kr + porto.
Beställes under Kontaktfliken.
Kvinnan som red över Himalaya
av Margareta Höök Wennfors är SLUTSÅLD men finns på engelska (se nedan)
Called to the Heart of Asia
Margareta Höök Wennfors

When my parents returned from East Turkestan, modern Xinjiang Province in China, my mother was pregnant with me. I grew up with East Turkestan in my heart. In 1998, Björn and I travelled in my parents’ footsteps, going by bus over the Himalayas on the Karakoram Highway to Kashgar and Yarkand. This is my parents’ story with authentic photos digitized by Björn. Margareta Höök Wennfors
“On 15 October we arrived in Leh. The second part of our caravan journey to Yarkand started on the 18th. Now the difficulties began. Fortunately, we had been able to repack our food boxes so that they were crammed to the corners. On the first day, we arrived at the foot of Khardung at 15,000 feet (about 4,500 metres). It was difficult to breathe, cold and windy. I was responsible for cooking that day. In the morning when I was to prepare breakfast, snow had fallen and the wind was howling. Oh, no! Still, it worked out! When we were ready to mount up, there were no horses. They had run off to Leh in the night. At long last, the caravan men managed to get them back so that we could start off. We were continually climbing as we rode until, at last, we arrived at the top of the pass at 17,600 feet (about 5,400 metres). Here it was full of snow. We had to dismount and walk downhill. As I was getting off my horse, I fell plump on my behind in the snow. It was very slippery ‒ and more so because I was wearing my new Gilgit-boots. The road downwards was laborious. We became so short of breath that we had to sit down in the snow, panting to catch our breath. Several of us were completely blue in the face.
“The horses were slipping and sliding down the steep paths. Some rolled over in the snow. Indeed, it was a troublesome journey.
From Elisabeth Höök’s diary
“In spite of opposition and martyrdom, the missionaries worked faithfully in education and medical care. They translated and printed the Bible and other books, established churches and cared for orphans. Nothing was impossible for them. They functioned as pastors, doctors, teachers, builders and explorers. They had a passion to do good to every-one they met.”
From the Foreword by Bertil Svensson
Hard cover, big format. 192 pages. 250 SEK + postage.
Order under Kontakt.

Inom mig poppar minnesbilder och även fysiska svart-vita bilder upp. Barndom, ungdomstid, böckernas värld, familjeliv, arbete på KM-förlaget och Slaviska Missionen/Ljus i Öster och resor, möten med människor från olika kulturer och en ny utmaning: att starta ett eget förlag. Det har varit ett välsignat liv som jag delar med mig av i brutna rader.
Vi får i denna skrift, skriven med ett rappt och medryckande språk, följa en småländsk bokälskande man från Anebyn med kameran på magen och sinnet skärpt, ut i stora världen. Utsänd på specifika och ibland farliga uppdrag. Han rör sig i det kommunistiska Sovjetunionen och i det slutna Kina. Han möter Österns hemligheter och får även vandra i Nestorianernas fotspår. En livsresa som få får vara med om. Undertecknad har känt författaren sedan tonåren och han faller in i samma kategori som Natanael om vilken Jesus sa: ”I honom finns inte något svek”. (Joh.1:47)
Berndt Sanfridson
Storpocket. 96 sidor, många foton.
120 kr + porto.
Beställes under kontaktfliken.
Till jordens yttersta gräns
Dit och tillbaka igen
Maria Andersson

När Maria och Magnus anlände som missionärer till Mongoliet, 22 och 26 år gamla, hade de känslan av att komma till jordens yttersta gräns. I huvudstaden Ulaanbaatar fick de lära sig det nya språket och börja upptäcka den mongoliska kulturen. Men uppdraget gällde att starta en missionerande församlingsgrundarrörelse där Jesus Kristus ännu inte var känd. Platsen blev staden Erdenet i en dalgång mellan höga bergsluttningar och där började de leva och vittna bland människorna.
I januari 1993 bildades en församling som först mest liknande en tonårsklubb för flickor. Men Guds Ande var påtagligt verksam och när församlingen firade sin ettårsdag var de redan 121 medlemmar. I Marias skildring av deras pionjärtid får vi följa den fortsatta starka tillväxten och hur en dynamisk och självständig mongolisk församling växer fram. Hon skriver öppet och självkritiskt även om kulturkrockar och andra problem de mötte i arbetet. Det är en gripande och lärorik berättelse om hur ett ungt svenskt par genom Guds kallelse och Andens ledning får se en församlingsgrundarrörelse växa fram.
Storpocket. 272 sidor, många foton.
149 kr + porto.
Beställes under kontaktfliken.
Öster om bergen
Alice Rinell Hermansson

Hedvig Lovisa Rinell reste till Kina som missionär. Hon kom till kejsardömet Kina 1894, upplevde övergången till republik 1912 och reste hem till Sverige 1949, samma år som Folkrepubliken Kina utropades.
Under 55 år arbetade hon främst med utbildning av kinesiska barn, ungdomar och kvinnor i provinsen Shandong. I sin dagbok berättar hon om uppror, krig, belägringstillstånd och ockupationer, men också om stor glädje och tacksamhet för arbete, vänskap kärlek och beskydd genom alla åren.
Hon blev mor till fem barn och kallades ”vår dyrbara fru” av flera hundra före detta elever. Följ med henne i både vardag och fest.
Hedvig och J.A. Rinell var bland Svenska Baptistsamfundets pionjärer i Kina.
Alice Rinell Hermansson är född i Kina och barnbarn till Hedvig.
Inbunden. 312 sidor. 150 kr + porto.
Beställes under Kontaktfliken.
Palmgrenen
- som egentligen är en kvist
Bertil Lindholm
