Sökväg: Våren 2023 -

Boksläpp 3 juni kl. 15.00 i Mälarökyrkan, Ekerö


Lars Narin

Med en vit rock i sotflagornas landInom mig poppar minnesbilder och även fysiska svart-vita bilder upp.

Barndom, ungdomstid, böckernas värld, familjeliv, arbete på KM-förlaget och Slaviska Missionen/Ljus i Öster och resor, möten med människor från olika kulturer och en ny utmaning: att starta ett eget förlag.

Det har varit ett välsignat liv som jag delar med mig av i brutna rader.

Stort format. 96 sidor. Illustrerad med ett 60-tal foton.

150 kr + porto.

Beställes under kontaktfliken.

SE-APG Ansgar -

Nordiskt missionsflyg 1945-1950

Eric KnutsonDet nordiska missionsflyget började dramatiskt. En grupp norska missionärer satt fast på Madagaskar efter andra världskriget. Det gick inte att sända något fartyg för att hämta dem eftersom kusterna var fortsatt minerade. Jakten på ett lämpligt flygplan startade.

Planet de fann fick namnet Ansgar SE APG och kom att göra 95 flygningar varav 54 flygningar till olika delar av Afrika och 24 till Indien och Kina under åren 1945-1950. En av de tongivande piloterna i början var Carl Gustaf von Rosen.

Mer än 1 200 passagerare transporterats till och från de olika missionsfälten. Företrädare från över 32 missionssamfund över hela världen har begagnat sig av Ansgar. Efter fem år fick flygplanet andra uppgifter.

Eric Knutson har hela sitt liv samlat på information om det flygplan med vilket han som liten reste till Indien tillsammans med sina föräldrar.

Som filatelist har han även samlat på brev som skickades med planet till Afrika och Indien.

Inb. 112 s. Illustrerad med foton och kartor.

210 SEK + porto

Beställes under kontaktfliken.
Ögonvittnet - Tvingad till arbete i Kinas helvetesläger - och flykten därifrån

Under de senaste åren har det byggts över 1 200 omskolningsläger i Xinjiang, Kina – ett moderna tiders Gulag. Där kan det finnas upp mot tre miljoner fångar från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken vilka utsatts för obarmhärtiga bestraffningar, tortyr, våldtäkter och medicinska experiment.

Lägren representerar det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.I fängelset sattes Sayragul Sauytbay i arbete med att undervisa i kinesiska, kinesisk kultur och politik. Genom kursen fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att ta över hela världen. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare. Hon blev ögonvittne till hur människor hjärntvättades och torterades och blev själv utsatt för tortyr. Sayragul lyckades fly över gränsen till Kazakstan. Som illegal flykting ställdes hon inför rätta med hot om att sändas tillbaka till Kina.

I sista minuten kom ett positivt besked …I dag bor Sayragul Sauytbay tillsammans med sin familj i Sverige. 

Alexandra Cavelius är en tysk frilansjournalist och författare till Kampen mot Draken, som hon skrev tillsammans med den uiguriska exilledaren Rebiya Kadeer.

Storpocket. 224 s. 150 SEK + porto.

Beställes under kontaktfliken.
Till jordens yttersta gräns -

Dit och tillbaka igen   Maria Andersson

Nyutgåva med tilläggskapitel.


När Maria och Magnus anlände som missionärer till Mongoliet, 22 och 26 år gamla, hade de känslan av att komma till jordens yttersta gräns. I huvudstaden Ulaanbaatar fick de lära sig det nya språket och börja upptäcka den mongoliska kulturen. Men uppdraget gällde att starta en missionerande församlingsgrundarrörelse där Jesus Kristus ännu inte var känd. Platsen blev staden Erdenet i en dalgång mellan höga bergsluttningar och där började de leva och vittna bland människorna.

I januari 1993 bildades en församling som först mest liknande en tonårsklubb för flickor. Men Guds Ande var påtagligt verksam och när församlingen firade sin ettårsdag var de redan 121 medlemmar. I Marias skildring av deras pionjärtid får vi följa den fortsatta starka tillväxten och hur en dynamisk och självständig mongolisk församling växer fram. Hon skriver öppet och självkritiskt även om kulturkrockar och andra problem de mötte i arbetet. Det är en gripande och lärorik berättelse om hur ett ungt svenskt par genom Guds kallelse och Andens ledning får se en församlingsgrundarrörelse växa fram.

Storpocket, 272 sidor, rikt illustrerad med foton.
180 SEK + porto. Beställes under kontaktfliken.


Att vinna på bortaplan - Urban Sanfridson

En reflekterande livsberättelse

Att återge sin livsberättelse kan göras på fler sätt. I boken ”Att vinna på bortaplan” tar Urban Sanfridson sin utgångs-punkt i metaforen ”dimman”. En massa små vattendroppar, vilket medför oskarp och dålig sikt. Den är oftast tät på morgonen, men lättar sedan under dagen.
Att vandra genom livet är att successivt få en tydligare bild av livets villkor och möjligheter. Att genom reflektioner få en klarsyn över verkligheten, och genom olika erfarenheter skaffa sig en sund självkännedom.
I boken anknyter författaren till sina två stora intresse-områden. Det rör sig om idrott och tro. Han utmanas av den ansträngning och spänning som finns i sporten, samtidigt som han bejakar och bearbetar sin kristna grundsyn.
Att få spela på hemmaplan brukar i idrottsliga sammanhang anses vara en fördel, men boken vill förmedla en optimism över att det även går att vinna på bortaplan.

”Här får vi följa ett medryckande och mycket omväxlande livsöde som på många sätt speglar efterkrigstidens snabbt föränderliga Sverige.
Det är en personlig livsskildring kryddad med både poesi, talande ordspråk och insiktsfulla samtidsreflexioner. Det väcker hos mig många igenkännande leenden både vad gäller samtidsskildring, personlig utveckling och den  kristna grundtonen. Det tror jag det kan göra även hos dig, så följ med!” Gunne Oscarsson

Storpocket. 154 s.

125 SEK + porto.

Beställes under kontaktfliken.

Palmgrenen - som egentligen är en kvist

Bertil LindholmBertil Lindholm är född och uppvuxen i dåvarande Belgiska Kongo som son till missionärer. Han har samlar ihop sina minnen från ett omväxlande och innehållsrikt liv. Han är nyfiken, intresserad, har lätt att få kontakt med människor och är en briljant berättare. Han delar med sig om olika arbeten inom den internationella affärsvärlden och han har vågat sig på att jobba på oljeplattformar, som taxichaufför i Sverige och med biståndsarbete i Kongo, Kenya, Irak och Vietnam.

Bertil är medlem i den exklusiva Travellers Club, där kriteriet för medlemskap är att ha arbetat i tre världsdelar och rest i över 100 stater. Intresset till flyget fick honom att bli medlem i Flygande Veteraner som äger en DC-3.

Det är särskilt tre avsnitt som griper tag, avsnitten som delegat i Internationella Röda Korset i inbördeskrigets Biafra, om ett våghalsigt hjälparbete i irakiska Kurdistan inom UNHCR samt återbesök i barndomens Kongo och dess grannländer.

Inb. 272 sidor + bildark.

200 SEK + porto.

Beställes under kontaktfliken.


Ögonvittnet - Tvingad till arbete i Kinas helvetesläger - och flykten därifrån

Sayragul Sauytbay - Alexandra Cavelius


Under de senaste åren har det byggts över 1 200 omskolningsläger i Xinjiang, Kina – ett moderna tiders Gulag. Där kan det finnas upp mot tre miljoner fångar från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken vilka utsatts för obarmhärtiga bestraffningar, tortyr, våldtäkter och medicinska experiment.

Lägren representerar det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.I fängelset sattes Sayragul Sauytbay i arbete med att undervisa i kinesiska, kinesisk kultur och politik. Genom kursen fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att ta över hela världen. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare. Hon blev ögonvittne till hur människor hjärntvättades och torterades och blev själv utsatt för tortyr.

Sayragul lyckades fly över gränsen till Kazakstan. Som illegal flykting ställdes hon inför rätta med hot om att sändas tillbaka till Kina. I sista minuten kom ett positivt besked … I dag bor Sayragul Sauytbay tillsammans med sin familj i Sverige.

Alexandra Cavelius är en tysk frilansjournalist och författare till Kampen mot Draken, som hon skrev tillsammans med den uiguriska exilledaren Rebiya Kadeer.

Inb. 256 sidor inkl. bildark.

200 SEK + porto.

Beställes under kontaktfliken.


Ivar Lundgren

Vägen jag fann -

Från ateism till karismatiska möten och biståndsarbete


"Vägen jag fann har en självklar plats på teologiska utbildningars litteraturlistor såväl som i varje kristens bokhylla." Håkan Arenius i Dagen.


Vägen jag fann är Ivar Lundgrens livsberättelse, där han skildrar ungdomstidens kamp mellan tro och tvivel, sin journalistbana på DN och tidningen Dagen. Hans artikelserie om framväxten av den karismatiska rörelsen inom traditionella kyrkor i USA fick stor uppmärksamhet, liksom skildringen av hans möten med Kathryn Kuhlman.

Hemma i Sverige skrev han om hur de karismatiska vindarna förnyade kristenheten i många gamla kyrkor. Han hade nära kontakt med pingstledaren Lewi Pethrus och fick göra den sista intervjun med honom.

Ivar Lundgren, född 1931, har även varit direktor för biståndsorganisationen Läkarmissionen samt sakkunnig på Utrikesdepartementet under Alf Svenssons tid som utrikesminister. Han är författare, bland annat till böckerna Ny Pingst, Lewi Pethrus i närbild, Ord som öppnar världen, Livets pris och Ansgar.

Inbunden 296 sidor inkl. bildark.

200 kr + porto.

Beställas under kontaktfliken.


Peter Pan

Berättelsen om Lilla trädet

 
Peter Pan föddes i en liten stad i nordöstra Kina, på gränsen till Ryssland. När hans pappa hastigt avled innebar det att Peter fick ett stort sår i sitt hjärta och det var inte förrän han fick uppleva Guds faderskärlek som såret kunde läkas. När han till slut hade hittat hem började ett liv på fältet i det karga ”Svarta drakens flod”, ett område uppe i Kinas nordöstra provins där många husförsamlingar startades.

I församlingsnätverket var han ytterst ansvarig för missionen och att sända ut evangelister till nya områden i Kina. När han och hans fru flyttade till provinshuvudstaden började ett nytt kapitel i deras liv. Han började se hur viktiga de stora städerna är och att man behöver nå städernas människor med evangelium.

Peter drömmer om att kinesiska missionärer ska kunna tränas och sändas till att nå de många muslimska och buddhistiska folken i landet, men även utanför landets gränser.

Peter förklarar att han kallar sig själv för ”det lilla trädet” med att han fortfarande inte har vuxit upp till ett stort och fullvuxet träd.

Storpocket. 128 sidor.

150 + porto.

Beställes under kontaktfliken.


Margareta Höök Wennfors

Kvinnan som red över Himalaya


Margareta Hööks föräldrar, Elisabeth och Ivar, reser som missionärer till Östturkestan (nuvarande Xinjiang-priovinsen, Kina) i början av 1930-talet.

Efter en lång resa och många strapatser, når de till slut Kashgar och Jarkend, där de kommer att arbeta i sjukvården. Tillsammans med kollegor inom Svenska Missionsförbundet är de ett par i en lång rad av svenskar som brutit upp från en trygg tillvaro i Sverige för att betjäna det östturkiska (uiguriska) folket på olika sätt. Till slut orsakade ett inbördeskrig i området att alla missionärer tvingades att lämna oaserna runt Taklamankanöknen och resa hem.

Kvinnan som red över Himalaya bygger huvudsakligen på Elisabeths dagböcker och Ivars bilder vilket skapar en god bild av landet, folket, arbetet och inte minst resan hem.


”Trots hårt motstånd och martyrskap arbetade missionärerna troget med undervisning och sjukvård, de översatte och tryckte Bibeln och andra böcker, de bildade församlingar och tog hand om föräldralösa barn. Inget var omöjligt för dem. Missionärerna fungerade som pastorer, läkare, lärare, byggmästare och upptäcktsresande och de brann för att göra gott mot alla de mötte.”

Ur Bertil Svenssons förord


Inbunden, stort format. 192 sidor, över 100 bilder. 250 SEK + portokostnaden. Kan beställas under kontaktfliken.

Janeric Johansson

Bilder av hopp

Svenskarna som förändrade Kinas historia


1917, för exakt hundra år sedan, möttes två svenskar av en händelse på ett tåg i centrala Kina. Mannen hette Johan Gunnar Andersson och var forskare, medan kvinnan, Maria Pettersson, var missionär. Det var början på en serie händelser som fyra år senare skulle resultera i en upptäckt som förändrade Kinas historia. Alla historieböcker
fick skrivas om och fortfarande får alla kineser lära sig om detta i skolan. Att svenskar
varit avgörande för en sån sak är i stort sett okänt i vårt eget land.

I Kina räknas nu JG Andersson som den moderna arkeologins skapare och står nu staty framför det nyligen öppnade Yangshao Cultural Museum i Kinas största provins, Henan.
    Maria tillbringade 55 år i Kina och vi får följa hennes fascinerande och utgivande arbete, som förändrade så många kinesers liv. Hon var en svensk moder Teresa och räddade livet på tusentals barn som annars skulle ha dött. I denna bok har vi förmånen att lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtill nu är helt okänt i Sverige.
    Konstnären Janeric Johansson, har under sex års tid forskat fram denna historia. Parallellt med det som hände för hundra år sedan får vi följa de fascinerande turerna kring hur olika händelser idag vävs samman med historien. Hans föredrag runt om i Kina på olika universitet och hans utställningar på gallerier och museer i världens största land har uppenbarat en längtan efter hopp mitt i Kinas ekonomiska framgångssaga.
Han visar också på hur konsten som språk öppnar upp för samtal om saker som normalt är förbjudet att tala om från en talarstol i Kina.

Inbunden. 208 sidor, illustrerad med bilder från förr och nu. 150 SEK + porto. Kan beställas under kontaktfliken.


Natten och andra uiguriska dikter

i urval av A Muhemmet

En av diktsamlingens poeter, Perhat Tursun, får Svenska PEN:s Tucholskypris för 2022. Författaren har dömts till 16 års fängelse i Kina. (Se mer under nyheter).Med Natten och andra uiguriska dikter presenteras för första gången ett axplock av uiguriska poeter från Xinjiangprovinsen (Östturkestan) i nordvästra Kina.

Flera av poeterna har sänts till så kallade ”omskolningsläger” och det finns ingen information om deras öde.

Inom uigurisk poesi har ”natten” alltid varit en symbol för förtryck. I väntan på soluppgången är ljuset och gryningen en symbol för frihet för oss. Men tyvärr fortsätter vi ännu idag att kämpa tyst i natten.

En gång i tiden var vi små barn med tjockt och mörkt hår, med natten fortfarande över oss. Nu har vi tappat hälften av vårt hår och de mörka hårstråna har blivit vita, men natten förblir som den alltid är.

Storpocket. 64 sidor. Dikterna ligger parallellt på originalspråket och svenska.

100 SEK + porto. Beställes under kontaktfliken.


Karin Stålhammar Hansson

I andras händer

Livsöden i Kina 1897-1911

Den unga kvinnan Mina får ett brev om giftermål från en okänd man. Året är 1899 i dåtidens fattiga Kina där de på var sitt håll är arbetare i missionens tjänst. Breven, tidigare okända, berättar om deras kärlekshistoria, om Gustaf Adolf, mannen av börd och Mina, kvinnan av folket.

Här finns också brev från Minas vänner, Sigrid, Maria, Nanna och Mary. Vi får följa kvinnornas arbetsamma liv på den kinesiska landsbygden. De startar skolor, tar hand om oönskade flickebarn och avgiftar opiumrökande kineser. Genom kärleksbudskapet lär de människor använda ord i stället för vapen.

Livet är fyllt av strapatser, men oavsett vad som händer dem är det deras starka tro, deras kärlek och medmänsklighet som bär dem genom orostider. De ger människor hopp om en bättre framtid, ett hopp som kommer att leva vidare till kommande generationer.

Karin Stålhammar Hansson fick för några år sedan kartonger med brev och foto från hennes farföräldrar tid i Kina. Dessa har hon gått igenom och sammanställt till en fascinerande berättelse om ett par människors hängivenhet och kärlek till det kinesiska folket.

Inbunden. 272 sidor + 24 bildsidor.

150 SEK + porto. Kan beställas under kontaktfliken.Burundi et Rwanda - L´église a prospéré

malgre la persécution et les tragedies

Henry Stålgren

Henry et Anna-Carin Stålgren ont travaillé au Burundi pendant 18 ans avec l´éducation et service médical à partir de 1965. Leur travail a donné un résultat favorable mais est également devenu très sombre. Ils ont aussi travaillé au Rwanda pendant deux ans. Deux de ses anciens étudiants ont traduit son livre en francais – en collaboration avec lui.

Franska.
Inbunden. 256 sidor, varav 32 sidor med bilder. 200 SEK + porto. Kan beställas under Kontaktfliken.


Henry Stålgren

Burundi och Rwanda

- församlingen gav inte upp trots diktatur och folkmord
"Anna-Carin och Henry Stålgren har gjort en imponerande missionsinsats i Burundi och i Rwanda. det började i mitten av 1960-talet, och de har - med avbrott för insatser i Sverige fortsatt in på 2000-talet. I den här boken får vi följa dem från barndom och ungdom till ålderdomens höst. Vi får inblick i deras uppväxtmiljö i pingströrelsen, där de båda i unga år kom till tro och var för sig också fick en klar missionskallelse till Afrika. När kärleken började spira hos dem, blev den kallelsen något som gjorde att de ännu mer drogs till varandra."

Olof Djurfeldt ur boken förord


"En del människor kommer genom sin gärning och sitt engagemang att representera något speciellt. Så är det med Henry Stålgren. Han representerar Burundi."

Gunnar Swahn, tidigare missionsansvarig i Filadelfia Stockholm

Inbunden. 256 sidor, varav 32 sidor med bilder. 200 SEK + porto. Kan beställas under Kontaktfliken.