Sökväg: Lågpris 2025 -

Lågpris


Bilder av hopp

Janeric Johansson





















































1917, för över hundra år sedan, möttes två svenskar av en händelse på ett tåg i centrala Kina.
Mannen hette Johan Gunnar Andersson och var forskare, medan kvinnan, Maria Pettersson, var missionär. Det var början på en serie händelser som fyra år senare skulle resultera i en upptäckt som förändrade Kinas historia. Alla historieböcker fick skrivas om och fortfarande får alla kineser lära sig om detta i skolan. Att svenskar varit avgörande för en sån sak är i stort sett okänt i vårt land. I Kina räknas nu JG Andersson som den moderna arkeologins skapare och står nu staty framför det nyöppnade Yangshao Cultural Museum i Kinas största provins, Henan.
Maria tillbringade 55 år i Kina och vi får följa hennes fascinerande och utgivande arbete, som förändrade så många kinesers liv. Hon var en svensk moder Teresa och räddade livet på tusentals barn som annars skulle ha dött. I denna bok har vi förmånen att lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtill nu är totalt okänt i Sverige.
Konstnären Janeric Johansson, har under sex års tid forskat fram denna historia och parallellt med det som hände för hundra år sedan får vi följa de fascinerande turerna hur olika händelser idag vävs samman med historien. Hans föredrag runt om i Kina på olika universitet och hans utställningar på gallerier och museer i världens största land har uppenbarat en längtan efter hopp mitt i den ekonomiska framgångssaga som är Kinas.
Han visar också på hur konsten som språk öppnar upp för samtal om saker som normalt är förbjudet att tala om från en talarstol i Kina.

Inbunden. 208 sidor. 80 kr + porto

Beställes under Kontaktfliken.


Vägen jag fann

Ivar Lundgren





























Med underrubriken Från ateism till karismatiska möten och
biståndsarbete, kan denna memoar ses som en slags kristens resa genom det tjugonde århundradet.

”I dag, ett par decennier in på 2000-talet, börjar vi få lite perspektiv på detta märkliga sekel. Ett århundrade av världskrig och kallt krig, av vetenskapliga upptäckter, tekniska genombrott, sekularisering och världsvid väckelse. Allt detta återfinns i Lundgrens livsberättelse. Här finns både väckelsens stormande omvändelse och det mörka tvivlets dunkla natt – känslan av att Gud dött och kosmos är en kall, tom ödemark. Vi möter internationell storpolitik genom FN-tjänst, biståndsarbete och bibelsmuggling i Sovjetunionen. Men också svensk politik i form av Vietnamdebatt, möten med partiledare och framväxten av ett nytt riksdagsparti.

Men den stora berättelsen i denna livsberättelse är den om ekumenik – det tema som på ett särskilt sätt präglar hela 1900-talets kyrkohistoria. Lundgren beskriver upptäckten av syskon i andra kyrkor från ungdomens skolgrupper till mötet med den karismatiska förnyelsen på 1970-talet.
Här får vi se historien från första parkett, inklusive personliga möten med några av århundradets viktigaste gestalter. Internationella figurer som Stanley Jones, Kathryn Kuhlman, David du Plessis och Michael Harper – och svenskar som Lewi Pethrus och Ylva Eggehorn. Hos Lundgren kombineras journalistens skarpa blick med det personliga sökandets känslighet. Det tar oss nära både människor och händelseförlopp. Vi får möta historien som levd erfarenhet, och kan se både nyanser och mångtydigheter. Det är vad den personliga berättelsen möjliggör, därför är de minst lika viktiga som arkiv och annat källmaterial som historiker
gräver i. Livsberättelsen ger oss historien inte bara som data och fakta, utan med en känsla för hur den doftade och smakade för dem som levde mitt i den." Ur Joel Halldorfs förord.

Ivar Lundgren, född 1931, har arbetat som journalist på
tidningen Dagen och Dagens Nyheter. Han har varit direktor för biståndsorganisationen Läkarmissionen samt sakkunnig på Utrikesdepartementet under Alf Svenssons tid som biståndsminister. Han är författare, bl a till böckerna Ny Pingst, Lewi Pethrus i närbild, Ord som öppnar världen, Livets pris och Ansgar.

Inbunden. 280 sidor. 95 kr + porto. 

Beställes under kontaktfliken.


I andras händer

Karin Stålhammar Hansson
























































Den unga kvinnan Mina får ett brev om giftermål från en okänd man. Året är 1899 i dåtidens fattiga Kina där de på var sitt håll är arbetare i missionens tjänst. Breven, tidigare okända, berättar om deras kärlekshistoria, om Gustaf Adolf, mannen av börd och Mina, kvinnan av folket.
Här finns också brev från Minas vänner, Sigrid, Maria, Nanna och Mary. Vi får följa kvinnornas arbetsamma liv på den kinesiska landsbygden. De startar skolor, tar hand om oönskade flickebarn och avgiftar opiumrökande kineser. Genom kärleksbudskapet lär de människor använda ord i stället för vapen.
Livet är fyllt av strapatser, men oavsett vad som händer dem är det deras starka tro, deras kärlek och medmänsklighet som bär dem genom orostider. De ger människor hopp om en bättre framtid, ett hopp som kommer att leva vidare till kommande generationer.
Karin Stålhammar Hansson fick för några år sedan kartonger med brev och foto från sina farföräldrar tid i Kina. Dessa har hon gått igenom och sammanställt till en fascinerande berättelse om ett par människors hängivenhet och kärlek till det kinesiska folket.

Inbunden. 272 sidor. 95 kr + porto.


Söder om molnen

Ruth Asp-Odlander




















































Ruth Asp-Odlander växte upp i Yunnan (Söder om molnen) i sydvästra Kina och skildrar sina föräldrars kallelse till missionstjänst i Kina, på gränsen mot Burma. Ruth berättar om traumatiska händelser som faderslös och krigsfånge, om flykt mot frihet och hemlandet ...
... där hon får en ny kulturchock, om hat mot ett folk och befrielse, och om ett återbesök med flera överraskningar.

Innehåller appendix, bland.annat med en kort historik över arbetet bland minoritetsfolken i Yunnan.

Ruth Asp-Odlander har efterlämnat en stark berättelse om överlevnad under tuffa tider och om förlåtelse som en segrande kraft över hat. Detta är tredje upplagan. Boken gavs ut för 20 år sedan med titeln Stora Drakfloden.

Storpocket. 224 sidor. 49 kr + porto.

Beställes under Kontaktfliken.


Napalmflickan och en annan historia

Reg Reimer





















































De flesta känner till ”flickan i bilden”, Kim Phuc som kommer skrikande, springande ut ur djungeln efter att hon fått napalm på ryggen av en bomb amerikanerna släppt under kriget i Vietnam. Vad få känner till är att ”napalmflickan” senare kommer att kunna förlåta och hon blir en kristen. Vad hon och hennes medkristna i Vietnam har gått igenom av förföljelser och svårigheter berättar Reg Reimer.

En tung bamburidå föll ner över Vietnams gränser när landet förenade sig under kommunismen 1975. Många fruktade det värsta för kyrkorna, men femton år senare växer församlingar upp snabbt som bambu, speciellt bland minoritetsfolk i bergsområdena.

I Sverige följde vi noggrant utvecklingen under kriget mot USA, men vad som hänt i landet under de senaste decennierna är en tämligen okänd historia för oss.

Reg Reimer är efter 45 år av djupt engagemang en erkänd auktoritet vad gäller kunskap om de kristnas situation i landet. Boken har fått underrubriken ”ett århundrade av tillväxt under motstånd för Vietnams kristna”.

Phan Thi Kim Phuc ”napalmflickan” kallar författaren för sin ”äldre bror” och han skildrar även hennes historia.

Storpocket. 128 sidor. 49 kr + porto.

Beställes under Kontaktfliken.


Martyrernas tid

Ingrid Ydén Sandgren





















































Ingrid Ydén Sandgren ha samlat ett antal berättelser om kristna, huvudsakligen katoliker som blivit martyrer under kommunistiska regimer i Östeuropa, Sovjetunionen, Kina och Vietnam.
Här finns trons hjältar som kardinalerna Wyszinski i Polen och Mindszenty i Ungern och biskop Stepanic i Kroatien tillsammans med flera präster och nunnor.
Ingrid Ydén Sandgren 1924-2019, var journalist och författare till ett 20-tal böcker.

I höst är det 35 år sedan Berlinmuren revs och de kommunistiska regimerna föll. I spåren av detta kom många berättelser om människor som trotsat makten och stått upp för sin tro, inte minst den kristna tron.
Ingrid Ydén Sandgren ha länge samlat berättelser om kristna martyrer från vår egen tid, huvudsakligen katoliker i Öst-europa, Sovjetunionen, Kina och Vietnam.
Här finns trons hjältar som kardinalerna Wyszinski i Polen och Mindszenty i Ungern och biskop Stepanic i Kroatien tillsammans med flera präster och nunnor som har gemen-samt att de blivit martyrer.
Dessa hjältar är förebilder i en tid när förföljelse mot kristna ökar över hela världen.
Alf Svensson skriver i förordet: "Sverige och Europa har i denna bok fått en samlad kunskap som vi saknat. Europaunionens uppgift måste allt framgent vara att stå upp för de värden som ingen makthavare i världen äger rätt att kränka, människans okränkbarhet."

Storpocket. 128 sidor. 19 kr + porto.

Beställes under kontaktfliken.